The Details #14 — Biden Hükümeti Kararnamesi Neden Olumlu? Coinbase’den büyük BTC çıkışı
Biden’ın imzaladığı kararname dijital varlıkları toplu olarak ele alan ilk ABD hükümeti yaklaşımı. Bu sayıda öncelikle sektörün olumlu…
The Details #14
Biden’ın imzaladığı kararname dijital varlıkları toplu olarak ele alan ilk ABD hükümeti yaklaşımı. Bu sayıda öncelikle sektörün olumlu yaklaşımlarını ele alıp sonrasında bu olumlu yaklaşımın nedenlerini sorgulayacağım.
Üyelere Özel İçerikleri Görmek İçin ÜCRETSİZ üye olun!
Haftanın Haberi
Kararnamede altı önemli başlık öne çıksa da ben en önemli gördüğüm iki başlığı öne çıkartacağım:
Amerika’nın çıkarlarının korunması
‘sorumlu’ inovasyonun desteklenmesi
Özellikle belirtmek gerekir ki kararnamenin başlığı kriptoparalar değil, dijital varlıklar. Zaten kararnameyi okuduğunuzda da kriptoparalardan ziyade dijital doların öneminden bahasediyor.
ABD’nin global ekonomideki gücü doların rezerv para birimi olmasından kaynaklanıyor. Ancak ABD’ye ayrıcalık sağlayan bu güç son yıllarda sorgulanmaya ve etkisini görece yitirmeye başladı. Bu konu ile alakalı Ray Dalio’nun geçen hafta yayınladığı videoyu herkese öneririm.
Kararnamenin odak noktası dijital doların geliştirilmesi ve global ekonomide doların tekrar eski gücüne sahip olması. ABD dijital para devriminde Çin’in arkasında kalmak istemiyor.
Sektörün Tepkisi
Nexo CEO’su Trenchev ve Grascale Chief Legal Officer Craig Salm kararnamenin genel olarak olumlu olduğuna vurgu yaptılar. Circle kurucusu Jeremy Allaire ve Valkyrie Funds’dan Leah Wald ise dijital doların internetin para birimi olmaya devam etmesinin Çin ile rekabet için olumlu yanlarına dikkat çekerken, bunun yanında bu sektördeki girişimlerin önünün de açılmasını çok olumlu karşıladılar.
Aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi kripto sektöründeki lobicilik faaliyetlerine aktarılan yatırım son bir sene içinde dörde katlanmış. Bu kararnameden çıkan sonucu lobiciliğe yapılan yatırımların olumlu bir sonucu olduğunu söylemek bence yanlış olmaz.
Neden önemli?
Kararnamenin başında kripto varlıkların ABD vatandaşları nezdinde ne kadar çok kullanıldığına dikkat çekiliyor. ABD hükümetinin kriptoparaların yaygınlaştığını kabullenmesi ve çıkardığı ilk kararnameye bu bilgi ile başlamasının bize önümüzdeki dönem için de önemli mesajlar verdiğini düşünüyorum.
Bundan sonra ne olacak?
Bu kararname sınırlar çizen ve kesin bir şekilde regülasyonu sağlayan bir yasa değil. Hükümetin bakış açısını ortaya koyan ve diğer bürokratik kurumların da sürece dahil olmasını sağlayan bir sürecin başlangıcına işaret ediyor. Bu kurumlar arasında Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, SEC ve CFTC var. Yani önümüzdeki dönemde tüm bu kurumların içinde dijital varlıklar ile alakalı çalışmalar yapılacak ve raporlar hazırlanacak. Bu kurumlara verilen süre dilimi ise 120 ile 150 gün arasında değişiyor. Yani önümüzde uzun bir süre var regülasyonların yasal çerçeveye oturtulabilmesi için. Bu da olumlu çünkü hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’daki komisyonlarda daha fazla toplantı göreceğiz ve bu toplantılar hem kamuoyunu hem de vekil ve senatörlerin eğitilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Haftanın öne çıkan on-chain verisi
Grafiği görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Dün saatlik veride Coinbase’den yaklaşık 1 milyar dolar değerinde BTC çıkışı oldu. Bu çıkışlar 2021 başındaki yükseliş trendinden önce birçok defa olmuştu ve kurumsal alımlar olarak yorumlanmıştı.
Uzun zamandır Coinbse’den bu seviyede bir çıkış gözlenmemişti. Bunun yanında son dönemlerde kurumsal alım haberi de yoktu. Kararnamenin yayınlanmasından sonra kurumsal alımların hızlanmasını beklemek yanlış bir beklenti olmaz. Önümüzdeki dönemde buna benzer çıkışların olması yeni bir kurumsal alım döneminin başladığına işaret edebilir.
Burak Tamaç
Dünyanın önde gelen blokzinciri veri analiz platformu CryptoQuant’ın Türkiye Topluluk Yöneticisi. Özgürlük teorisi alanında doktora çalışması yapan Tamaç’ın araştırmaları, siyaset felsefesi, özgürlük teorileri ve sosyal teori perspektifinden blokzinciri üzerine yoğunlaşıyor.
Medium: https://medium.com/the-details
Telegram: https://t.me/burak_tamac
Twitter: https://twitter.com/burak_tamac